Verzendkosten NL & BE €7,25

Vanaf €79 gratis verzending

Achteraf betalen

Exclusieve producten

4.2

Afbeelding voor Hoe begin je met Graffiti? 11 tips om je op weg te helpen!

Hoe begin je met Graffiti? 11 tips om je op weg te helpen!

Joopie

Joopie Schrijver
25 mei 2023

Graffiti is een vorm van kunst die steeds populairder wordt. Het is een creatieve manier om muren en andere oppervlakken te versieren met levendige kleuren en opvallende ontwerpen. Of je nu een ervaren graffiti-kunstenaar bent of net begint, het is altijd handig om te weten welke materialen en technieken je kunt gebruiken om je werk te verbeteren en het proces gemakkelijker te maken. In dit artikel zullen we je een stapsgewijze gids geven over hoe je kunt beginnen met graffiti, inclusief de benodigde materialen, praktische tips, en waar je inspiratie vandaan kunt halen.

 

De Essentiële Materialen

1. Spuitbussen

Spuitbussen zijn een van de meest essentiële materialen voor graffiti. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en spuitmond breedtes. Het is belangrijk om kwalitatieve spuitbussen te kiezen die goed dekken en een constante stroom verf leveren, zoals Loop Colors en Montana Black. Probeer verschillende merken en experimenteer met verschillende spuitmond breedtes om te ontdekken welke het beste bij je stijl past.

2. Stencils

Als je nog geen ervaring hebt met het tekenen van complexe ontwerpen, kunnen stencils een handig hulpmiddel zijn. Ze stellen je in staat om gedetailleerde afbeeldingen te maken zonder dat je veel tekenvaardigheden nodig hebt. Je kunt kant-en-klare stencils kopen of je eigen stencils maken door ontwerpen uit te snijden op stevig papier of dun plastic. Een bekende street-artist die gebruik maakt van stencils is Banksy, al eens van gehoord?

 Matt Stromberg Hyperallergic Banksyswin G1 1200x900 1

Parking - Banksy - Los Angeles. (foto: Matt Stromberg/Hyperallergic)

3. Markers en Penselen

Naast spuitbussen kunnen markers en penselen van verschillende diktes nuttig zijn voor het toevoegen van fijne details aan je graffiti-kunstwerk. Ze stellen je in staat om precieze lijnen en accenten aan te brengen, en ze zijn vooral handig bij het maken van kleine letters of het invullen van kleine vlakken met kleur. En met markers kun je natuurlijk ook lekker taggen ;)

 

Bescherming en Veiligheid

4. Mondmaskers

Bij het werken met spuitbussen komen er dampen vrij die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeademd. Het dragen van een mondmasker is daarom essentieel om jezelf te beschermen tegen dampen. Kies voor een masker met een fijnstoffilter om de inademing van verfdampen te voorkomen.

5. Handschoenen

Het dragen van handschoenen is niet alleen handig om je handen schoon te houden, maar het beschermt ook je huid tegen direct contact met de verf. Sommige verfsoorten kunnen irritatie of allergische reacties veroorzaken, dus het is belangrijk om je handen te beschermen met handschoenen.

20220618 160739

 

Voorbereiding en Technieken

6. Ondergrondvoorbereiding

Voordat je begint met het aanbrengen van graffiti, is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de muur schoon en vrij van vuil, stof en losse verf is. Als de muur ruw is, kun je deze vooraf schuren om een gladdere ondergrond te creëren. Verf je op een buitenmuur waar al graffiti op staat, zoals op een Hall of Fame? Bedek dan eerst de graffiti die er al staat met een goed dekkende muurverf.

7. Schetsen: Het Belang van een Ontwerp

Voordat je begint is het handig om het ontwerp op de muur te schetsen met spuitbussen, potlood of krijt. Het is immers lastig om direct maar te beginnen met het kleuren van vlakken en vormen, al zijn er ook artiesten die dit wel doen! It’s up to you! Schets je wel eerst op, dan helpt dit je om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat het ontwerp op de juiste manier op de muur wordt geplaatst.

8. Technieken: Van Lijnen tot Schaduwen

Bij het maken van graffiti kun je verschillende technieken gebruiken om interessante effecten te creëren. Experimenteer met het spuiten van rechte lijnen, het vervagen van kleuren (fades), het creëren van schaduwen en het combineren van verschillende caps om effecten, diepte en textuur aan je werk toe te voegen.

 

Inspiratie en Tips

9. Inspiratiebronnen: Laat Je Creativiteit Stromen

Als je inspiratie nodig hebt voor je graffiti-kunstwerken, zijn er talloze bronnen waaruit je kunt putten. Het begint natuurlijk op straat, fiets door de stad en haal inspiratie uit de graffiti die je ziet. Blader door zines tijdschriften en kijk op online platforms zoals ons eigen Instagram kanaal, wat vol staat met inspirerende graffiti. Laat je creativiteit de vrije loop en wees niet bang om je eigen unieke stijl te ontwikkelen.

Scherm­afbeelding 2023 05 25 Om 14.50.51

10. Oefening Baart Kunst: Blijf Oefenen!

Net als bij elke vorm van kunst, vereist het maken van graffiti oefening en doorzettingsvermogen. Blijf oefenen en experimenteren met nieuwe technieken en materialen. Hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden en hoe meer je je eigen stijl zult ontwikkelen.

11. Respecteer de Regels

Bij het maken van graffiti is het belangrijk om de wet en de regels van de openbare ruimte te respecteren. Zoek naar legale graffiti-plekken in je omgeving of vraag toestemming aan eigenaren van gebouwen voordat je graffiti aanbrengt. Het is belangrijk om de kunstvorm op een verantwoorde manier uit te oefenen. Check onze uitgebreide lijst met legale graffiti muren in Nederland hier.

Let’s get it!

Onze favorieten

Exclusieve deals & unieke graffiti content direct in je inbox - helemaal gratis

Geen spam - 1 mail per maand. Je kunt je altijd weer afmelden.