Verzendkosten NL & BE €7,25

Vanaf €79 gratis verzending

Achteraf betalen

Exclusieve producten


Afbeelding voor Recycling van Graffiti (Verf) Spuitbussen

Recycling van Graffiti (Verf) Spuitbussen

Joopie

Joopie Schrijver
1 feb. 2024

Als verkoper van graffiti spuitbussen beschouwen wij het als onze taak om je te informeren over het recyclen van deze producten. In dit artikel leggen we uit hoe je deze producten op een milieuvriendelijke manier kunt verwerken.


Wat betekent recycling eigenlijk?

Recycling betekent eenvoudig gezegd dat dingen niet worden weggegooid, maar dat het materiaal opnieuw wordt gebruikt. Het recyclingproces wordt ook wel "materiaalherwinning" genoemd. Glas, papier, karton, ijzer, non-ferro metalen en kunststoffen lenen zich hier bijzonder goed voor. Een belangrijke voorwaarde voor "materiaalherwinning" is dat recyclebare materialen zo puur mogelijk worden verzameld of eenvoudig worden gescheiden van ander afval.

Als algemene regel geldt:

De meeste spuitbussen kunnen na volledige leegmaking worden teruggebracht in het recyclingsysteem. Het is hierbij belangrijk om alle mogelijke verpakkingsonderdelen te scheiden zonder gebruik te maken van gereedschap! Dat betekent dat alle producten volledig leeg moeten zijn en dat de afzonderlijke verpakkingsonderdelen van elkaar gescheiden moeten worden. Caps moeten van de spuitbussen worden gehaald, evenals eventuele 'kleuren donuts' of stickers bij bepaalde spuitbusmerken.

Als graffiti spuitbussen niet volledig leeg zijn, dienen ze te worden ingeleverd bij inzamelpunten zoals recyclingcentra, hergebruikcentra, etc. Let op dat de benaming van gemeentelijke inzamelpunten soms kan verschillen (recycleplein, recyclestraat, recyclingcentrum, mobiele inzameling van gevaarlijk afval, etc.). Weet je niet zeker waar je moet zijn? Neem dan contact op met je gemeente.


Hoe moet je Graffiti Spuitbussen recyclen?

Het recyclen van lege graffiti spuitbussen verschilt van plaats tot plaats, afhankelijk van waar je je bevindt en wie verantwoordelijk is voor het recyclen in je gemeente. Hoewel de onderstaande informatie een algemene gids is, raden we altijd aan contact op te nemen met je lokale gemeente of de overheidsorganisatie(s) die belast zijn met de afvalverwerking in jouw regio.

De meeste graffiti-spraycans kunnen worden teruggebracht in het recyclingsysteem zodra ze volledig leeg zijn. Belangrijk is de scheiding van losneembare onderdelen van de spuitbus, zoals de plastic deksels of verwisselbare spuitdoppen (caps), en de verpakkingsmaterialen zoals kartonnen dozen, zonder gebruik te maken van gereedschap dat de container zou kunnen doorboren.

Voor bussen met kleine resthoeveelheden kan het mogelijk zijn om te sprayen in een oude doek, lap of absorberend materiaal om ze leeg te maken. Deze doeken of lappen kunnen worden weggegooid bij het huisafval zodra ze droog zijn. Gooi het plastic en kartonnen afval weg in de daarvoor bestemde recyclebakken zoals aangegeven door je lokale gemeente. Volledig lege bussen zonder druk of inhoud kunnen meestal worden gerecycled met het standaard metaalproductrecyclingprogramma in je omgeving.


Wat te doen als een spuitbus niet helemaal leeg is

Als er nog een beetje verf in de spuitbus zit kun je proberen deze lek te prikken (met bijvoorbeeld een driehoeksschraper) bij een legale muur, om zo met de laatste restjes een toffe fill-in of background te maken. Pas op: De verf komt dan snel en ongecontroleerd uit de spuitbus, dus wees voorzichtig. 

Na het lekprikken kun je de spuitbussen laten recyclen.

Spuitbussen mengen

De laatste resten verf in een spuitbus kun je ook mixen in een andere lege spuitbus. Zo verspil je geen verf en vul je zelfs een andere spuitbus aan met verf, win-win!

Dit heb je nodig:

 • 1 lege spuitbus
 • Een vriezer
 • Een aantal spuitbussen waar nog een restje verf in zit
 • 2x Needle caps
 • Een emmer met warm water

Volg deze stappen om de verf te mixen:

 1. Leg de lege spuitbus in de vriezer. Je doet dit om de druk in de spuitbus te verlagen
 2. Vul de emmer met warm water en doe daar de spuitbussen in die nog een restje verf hebben
 3. Wacht tot de spuitbus in de vriezer koud is, en de spuitbussen in de emmer warm zijn
 4. Pak de 2 needle caps. Haal van 1 van de caps het buisje eraf. Verbind nu de 2 caps met elkaar middels het buisje
 5. Doe de caps op de spuitbussen. Zorg ervoor dat de warme spuitbus onder zit, en de koude (lege) spuitbus boven.
 6. Druk beide caps in om het restje verf in de lege spuitbus te doen, herhaal dit met alle spuitbussen tot je alle verf gemengd hebt

Wil je toch liever recyclen?

Het is soms niet mogelijk om oude aerosolproducten die geen druk meer hebben volledig leeg te maken. Het resultaat kan zijn dat bussen nog kleine hoeveelheden vloeistof (verf) bevatten. In dat geval is het belangrijk om deze producten op de juiste manier te verwijderen volgens de richtlijnen en eisen van je gemeente. Als de spuitbussen niet volledig leeg zijn, kunnen ze worden ingeleverd bij inzamelpunten zoals door de overheid beheerde recyclingcentra of afvalverwerkingslocaties.

Vanwege de verschillende vormen van administratie, categorisatie en beheer van de behandeling van gemeentelijk afval kunnen de regels per gemeente verschillen, neem contact op met je lokale gemeente of overheidsinstantie als je meer informatie nodig hebt voor het recyclen van je graffiti spuitbussen.

Onze favorieten

Exclusieve deals & unieke graffiti content direct in je inbox - helemaal gratis

Geen spam - 1 mail per maand. Je kunt je altijd weer afmelden.