Verzendkosten NL & BE €7,25

Vanaf €79 gratis verzending

Achteraf betalen

Exclusieve producten


Afbeelding voor Welke spuitbus caps zijn er allemaal?

Welke spuitbus caps zijn er allemaal?

Joopie

Joopie Schrijver
19 okt. 2023

De tijd van bouw- en supermarkten afstruinen om de perfecte cap voor je spuitbus te zoeken is niet meer. Er zijn veel, heel veel, verschillende caps op de markt die allen een verschillend doel of effect hebben. Zie jij door het bos de bomen niet meer? In dit artikel leggen we zo goed mogelijk de werking van verschillende spuitmondjes uit. 

In de basis kun je onderscheid maken tussen 5 aantal verschillende soorten vervangbare spuitbus caps: Skinnycaps, Fatcaps, Soft caps, Needle caps en Caligrafie caps. We vergeten er vast een paar, mis jij informatie in dit artikel? Mail dit dan naar ons! 


Op elk busje past een capje

Naast dat er 5 verschillende soorten caps zijn, heb je ook verschillende soorten spuitbussen; er is onderscheid te maken tussen mannelijke en vrouwelijke spuitbussen. Bij de mannelijke spuitbus past een vrouwelijk spuitdopje, bij een vrouwelijke bus past een mannelijk spuitdopje. Zo simpel is het! 

Een mannelijke spuitdop heeft een uitstekende steel of nozzle die past in de vrouwelijke klep op de bovenkant van de spuitbus, de meeste graffiti caps zijn ‘mannelijk’. Een vrouwelijke spuitdop heeft daarentegen een verzonken nozzle of opening die past over de mannelijke klep op de bus, zoals de cap van Montana Ultra-Wide. 

In Europa is het gebruikelijk bij de street-art en graffiti merken om gebruik te maken van vrouwelijke spuitbussen, en mannelijke caps. We gaan daarom verder in op de verschillende soorten mannelijke caps.


Fat caps

Fatcaps

Een fatcap is een type spuitmondje met een brede opening waardoor spraypaint in een brede straal op een oppervlak kan worden gespoten. Fatcaps worden vaak gebruikt om snel grote oppervlakken te bedekken en om snelle, vloeiende lijnen te maken. Er zijn verschillende maten fat caps beschikbaar, die variëren in de breedte van de straal. 

Binnen de fatcaps heb je ook nog astro caps, dat zijn spuit dopjes waarmee je een enorme staal kan maken tot soms wel 14 cm in doorsnee. 

Skinny caps

Skinny Caps

Een skinnycap is een ander type cap dat veel wordt gebruikt. In tegenstelling tot een fatcap, heeft een skinnycap een smalle opening, waardoor een dunne straal van verf of spraypaint op een oppervlak kan worden gespoten. Skinnycaps worden vaak gebruikt voor precisiewerk en het maken van scherpe, fijne lijnen. Ook zijn ze handig voor het maken van kleine details en voor het aanbrengen van meerdere kleurlagen met precisie. Er zijn verschillende maten skinnycaps beschikbaar, die variëren in de breedte van de straal en de dikte van de lijn die ermee kan worden gemaakt.

Soft caps

Soft Caps

Een soft cap is nog een ander type spuitmondje, en is erg geschikt voor het maken van overgangen en het maken van subtiele fades tussen kleuren. Omdat de straal breder is dan bij een skinny cap, kan je met de soft cap sneller oppervlakken bedekken en tegelijkertijd zachte, vloeiende overgangen creëren tussen kleuren. 

Needle cap

Een needle cap is een ander type spuitmondje dat wordt gebruikt in de graffiti-cultuur. Het is een spuitmondje met een zeer smalle opening, die lijkt op de punt van een naald (vandaar de naam). Needle caps worden gebruikt voor het maken van zeer fijne, gedetailleerde lijnen en het aanbrengen van kleine details en accenten.

Het gebruik van een needle cap vereist meestal meer controle dan bij andere spuitmondjes het geval is, omdat de straal zeer dun is en er ook sneller uit komt. Needle caps zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en mogen niet in je arsenaal ontbreken!

Special Caps Caligrafie En Needle Caps

Verschillende soorten speciale caps.

Caligrafie caps

Caligrafie caps zijn een type spuitbus doppen die worden gebruikt door graffiti-artiesten om specifieke stijlen en effecten te creëren in hun werk. Deze doppen hebben een fijne, spitse punt waarmee de artiest dunne en precieze lijnen kan maken, vergelijkbaar met het schrijven met een pen of kwast.

Caligrafie caps zijn ontworpen voor het maken van gedetailleerde en complexe letters, tekens en andere vormen die vaak voorkomen in de kalligrafie-stijl van het schrijven. Ze zijn populair bij artiesten die zich richten op het maken van sierlijke en expressieve letters en die hun vaardigheden in kalligrafie willen verbeteren.


Montana Level Caps

Montana Level Caps zijn ontworpen door het Duitse bedrijf Montana Colors, dat bekendstaat om zijn hoogwaardige graffiti-verfproducten zoals Montana Black, Ultra-Wide en de Montana Cans Special lijn.

Montana Level Caps zijn speciaal ontworpen om de gebruiker meer controle te geven over de straal en om de verf gelijkmatiger te verdelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben elk hun eigen unieke output. Het assortiment van Montana Level Caps omvat bijvoorbeeld caps die zijn ontworpen voor het maken van fijne lijnen, caps die geschikt zijn voor precisiewerk en caps die zijn bedoeld voor het creëren van dikke, vloeiende lijnen. 

Montana Level System Caps

De Level 1-6 Caps zijn een type spuitmondjes die verkrijgbaar zijn in het Montana Level Caps assortiment en zijn ontworpen voor algemeen gebruik. Ze bieden een gemiddelde straal en zijn geschikt voor het spuiten van middelgrote tot grote oppervlakken, afhankelijk van de grootte van de cap.

Elke Level Cap heeft zijn eigen unieke eigenschappen, die variëren van een fijne straal tot een bredere straal. 

In het algemeen geldt dat hoe hoger het Level-nummer van de Cap, hoe breder de straal is. Dit betekent dat Level 1 en 2 Caps geschikt zijn voor fijn en gedetailleerd werk, terwijl de bredere Level 4, 5 en 6 Caps beter geschikt zijn voor grotere oppervlakken en dikke, vloeiende lijnen.


Hopelijk hebben we je met dit artikel geholpen om de perfecte cap te vinden voor je volgende piece, mural, canvas of character! 

 

Onze favorieten

Exclusieve deals & unieke graffiti content direct in je inbox - helemaal gratis

Geen spam - 1 mail per maand. Je kunt je altijd weer afmelden.